Pietroasele
Regiunea Dealu Mare este cunoscută în România pentru cele trei dealuri (Istrița, Câlțești și Șarânga) cultivate cu viță de vie încă din vremuri îndepărtate, dar și pentru tezaurul „Cloșca cu puii de aur”, descoperit la Pietroasele lângă Via Ardelenilor într-o carieră de piatră.
Tot aici se află și Castrul Roman de la Pietroasa care cuprinde și termele (băile termale romane) înconjurate de zidul sudic.
Sunt încă mulți căutători de aur pe coamele dealurilor de la Pietroasele, pentru că știu ei că aici s-a găsit „Cloșca cu puii de aur”, cel mai mare tezaur al lumii până la descoperirea mormântului lui Tuthankamon. Numai că adevărata avuție a zonei este acest pamânt strămoșesc care, împreună cu clima, ajută la creșterea viței de vie de cea mai bună calitate din zonă.
Dealu Mare
Dealu Mare este o zonă viticolă ce reunește multiple podgorii aflate în județele Buzău și Prahova, pe versantul sudic al dealurilor Istriței. Totodată, Dealu Mare se află pe aceeași paralelă cu podgorii de renume mondial cum ar fi Bordeaux și Toscana, având o climă destul de asemănătoare. Cele mai importante centre viticole fiind Pietroasele, Săhăteni, Tohani, Ceptura și Valea Călugărească.
Crama Pietroasele este un centru viticol în satul Șarânga, comuna Pietroasele, județul Buzău și face parte din podgoria Dealu Mare, cea mai mare podgorie din Muntenia.
Vița de vie
Aflată pe traseul Drumul Vinului, Crama Pietroasele a luat ființă în 2016, iar actualmente este partea importantă (și fondatoare) a asocierii Crama Pietroasele Cooperativă Agricolă. Astfel, au fost reunite culturi de viță de vie nobilă pentru a crea o gamă diversificată de vinuri ce oferă prospețimea și aromele vioaie specifice fiecărui soi. Notele florale, aciditatea bine integrată și corpolența, sunt doar câteva dintre caracteristicile deosebite ale vinurilor create de Crama Pietroasele.
Plantațiile de viță de vie de care dispune Crama Pietroasele ocupă o suprafață de 7 Ha, se află pe raza comunei Pietroasele, la 5 km de locul unde s-a descoperit tezaurul „Cloșca cu puii de aur”, iar soiurile de struguri sunt: Feteasca Albă, Tămâioasa Românescă, Merlot și Cabernet.
…